Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Η «σκοτεινή» επιχείρηση «άλωσης» τής «Τριανταφυλλιάς», καί μερικά ρητορικά ερωτήματα!

Τού Άγγελου Λιβαθινού (*)
( Άρθρο στις Εφημερίδες:ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ- 28.05.2008, καί ΠΡΩΤΗ-01.06.2008)


Από τις μέχρι τώρα προσπάθειές μας, να ανιχνεύσουμε καί να αποκαλύψουμε τις «ενέργειες» τών «αρχόντων» τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης τής Ηλείας για το «στήσιμο» τής επιχείρησης «άλωσης» τής Τριανταφυλλιάς, προκειμένου να εγκαταστήσουν εκεί σκουπιδότοπο για όλην την Ηλεία(!), με το ψευδώνυμο «Εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων καί ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ», καί παρά τις παλαιότερες δεσμεύσεις τού Δημάρχου Αμαλιάδος, ότι «μόνον αν θα περάσουν πάνω από το πτώμα μου, θα καταφέρουν να φέρουν τα σκουπίδια στην Τριανταφυλλιά»(!), προκύπτουν αποκαλυπτικά στοιχεία γιά την μυστικότητα καί το σκοτάδι, μέσα στα οποία εκινούντο καί κινούνται , κατά τα δύο-τρία τελευταία χρόνια, όλοι αυτοί, που σήμερα «ενένηψαν» καί «έγιναν σοφώτεροι» στο ζήτημα τής διαχείρισης τών σκουπιδιών τού Νομού Ηλείας!

Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

ΜΑΤ καί άγριο ξύλο στην Λευκίμμη Κέρκυρας για τον ΧΥΤΑ!

Με άγριο ξύλο εναντίον τών κατοίκων τής Λευκίμμης Κέρκυρας από δυνάμεις τών ΜΑΤ επιχειρεί η νομενκλατούρα τής τοπικής καί νομαρχιακής αυτοδοίκησης τής Κέρκυρας να επιβάλει την κατασκευή ΧΥΤΑ στην Λευκίμμη! ( δείτε, εδώ! )
Την κυρία ευθύνη για τα επεισόδια έχει, βέβαια, η Κυβέρνηση, που καλύπτει με προκλητικό καί αυταρχικό τρόπο την ανευθυνότητα τών τοπικών παραγόντων, οι οποίοι επιχειρούν να επιβάλουν τον ΧΥΤΑ στην Λευκίμμη, χωρίς κανέναν διάλογο ή κοινωνική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία!
Οι τοπάρχες, καί εκεί, έχουν "μυρισθεί" κονδύλια καί αγωνιούν ... για την διαχείρισή τους, αποτιμώντας την υγεία τών κατοίκων καί το Περιβάλλον με τα γνωστά "διαχειριστικά" μέτρα τους!
"Παίζουν" πολλά λεφτά, λοιπόν! Η διαπλοκή με τους διάφορους "κολλητούς" εργολάβους δίνει καί παίρνει, καί "δεν πάνε να πνιγούν οι κάτοικοι, που αντιδρούν για τους κινδύνους επί τής υγείας τους"!
Άλλωστε, είναι γνωστό σε όλους, ότι αυτοί οι "παράγοντες", όταν λένε "διαχείριση απορριμμάτων", εννοούν "διαχείριση χρημάτων"!

Το κύριο χαρακτηριστικό σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, που αντιδρούν οι κάτοικοι γιά τους σκουπιδότοπους, είναι ότι οι τοπικές αρχές δεν έχουν κάνει τίποτα κατά τα προηγούμενα χρόνια, για να προωθηθεί ο περιορισμός τών σκουπιδιών, η ανακύκλωση καί όλα τα άλλα μέτρα πρόληψης στην διαχείριση τών σκουπιδιών!
Άς πάρουμε το παράδειγμα τής Ηλείας: ποιός από τους 22 Δημάρχους τής Ηλείας έχει ενδιαφερθεί κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, για να προωθήσει παρόμοια προληπτικά μέτρα στην διαχείριση τών σκουπιδιών; Κανένας!
Καί, έπειτα, όταν θα αναγκασθούν να εγκαταλείψουν τις ήδη λειτουργούσες ανεξέλεγκτες χωματερές, θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν νέους ΧΥΤΑ-χωματερές! Καί, στις αντιδράσεις τών κατοίκων θα απαντούν:"θέλετε, δηλαδή, να συνεχισθεί η απαράδεκτη κατάσταση με τις υπάρχουσες χωματερές;"! Λές, καί υπεύθυνοι για την αθλιότητα αυτών τών χωματερών, που μάς γεμίζουν διοξίνες, είναι οι κάτοικοι, καί όχι οι ίδιοι οι Δήμαρχοι, που τους συντηρούν κόντρα στις αντιδράσεις τών κατοίκων!
Γιά, λοιπόν, να προσέξουμε λιγάκι την λογική τών "αρχόντων": ποτέ τους δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για την άθλια κατάσταση, που επικρατεί στην διαχείριση τών απορριμάτων! Κατ' αυτούς, είτε στην μία είτε στην άλλη περίπτωση, η ευθύνη πρέπει να φορτωθεί στους κατοίκους!
Τα βλέπουμε καί τα ακούμε όλα αυτά, τώρα τελευταία, καί εδώ στην Ηλεία, με τις τοποθετήσεις καί τους αστείους ισχυρισμούς αυτών τών "περισπούδαστων δημοκρατών"! Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε έτοιμοι για παρόμοια "πανηγύρια" με τής Λευκίμμης καί στην Ηλεία! Διότι, ο αυταρχισμός καί η αλαζονεία, που προσφάτως ευδοκιμούν στην αυτοδιοίκηση τής Ηλείας, καί καθώς αυτά έχουν κοντά ποδάρια, θα αποκαλυφθούν, όπου αυτά δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη, σε όλο τους το μεγαλείο κατά το επόμενο διάστημα!

Στην Λευκίμμη, λοιπόν, τα γεγονότα ακολουθούν την "πεπατημένη": αλαζονεία καί αυταρχισμός τής τοπικής εξουσίας, η οποία ταυτίζεται απολύτως με την κεντρική εξουσία, καί η οποία "διαλέγεται δημοκρατικώς" με τον λαό, υπό την "εγγύηση" τών ΜΑΤ!
Στην Λευκίμμη Κέρκυρας, αυτές τις ημέρες, οι τοπάρχες επεχείρησαν με "συναγωνιστές" τους τα ΜΑΤ(!), να επιβάλουν τις αυθαιρεσίες τους, καί τις "ευαισθησίες" τους!
Δεκάδες τραυματισμοί κατοίκων καί μικρών παιδιών, δύο σοβαρά τραυματισμένοι, δεκάδες συλλήψεις, επιθέσεις τών δυνάμεων τών ΜΑΤ με χημικά εναντίον τών κατοίκων!
Παρ' ότι είναι αναντίρρητο, ότι η ευθύνη τής βάρβαρης αυτής επίθεσης ανήκει πρώτα καί κύρια στην Κυβέρνηση, αυτό το γεγονός δεν απαλλάσσει την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία, άν εσέβετο τον ρόλον της, θα έπρεπε να μπεί μπροστά καί να εμποδίσει την επέμβαση τών δυνάμεων καταστολής!
Τί σόϊ τοπική δημοκρατία είναι αυτή, όταν οι τοπάρχες επιχειρούν να επιβάλουν τις όποιες αυθαιρεσίες τους καί να εγκαταστήσουν τους όποιους εργολάβους "τους", με κατασταλτικά μέτρα;
Αλλά, θα μού πείτε, τον εργολάβο ποιός τον βρήκε; Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν τον βρήκε; Αυτόν, λοιπόν, καί τα αλληλοδιαπλεκόμενα συμφέροντά τους, θα κοιτάξει να προστατεύσει η τοπική αυτοδιοίκηση!
Σ' αυτά τα συμφέροντα μπαίνουν σήμερα εμπόδιο οι κάτοικοι καί επιχειρούν να τα "τινάξουν όλα στον αέρα"! Καί γι' αυτό "θα πληρώσουν"!
Αυτή είναι, ήτανε, καί θα είναι πάντοτε η πρακτική καί η πολιτική τακτική τών κάθε είδους "διαχειριστών" τής τοπικής εξουσίας!
Όταν ο τοπικός "παράγων", αντί να συμπάσχει καί να συμπράττει στους αγώνες με την τοπική κοινωνία, γίνεται ο ιμάντας μεταφοράς καί εφαρμογής τής όποιας αντιλαϊκής καί αντιδραστικής πολιτικής τής κεντρικής εξουσίας, η πορεία του είναι προδιαγεγραμμένη: ο μοναδικός καί "προνομιακός" συνομιλητής του θα είναι τα ΜΑΤ, με τον λαό απέναντι!

Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

Το τέλος τού Ευρωκομμουνισμού καί ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ

Τού Γιώργου Ρούσση (*)

Η πρόσφατη πανωλεθρία της πάλαι ποτέ «κομμουνιστικής» Αριστεράς στην Ιταλία, σε συνδυασμό με αντίστοιχες ήττες της στη Γαλλία και στην Ισπανία, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Πρόκειται για την αναμενόμενη κατάληξη μιας ρεφορμιστικής στρατηγικής, την οποία εδώ και χρόνια και με συνέπεια ακολουθεί αυτή η Αριστερά, και η οποία, τουλάχιστον όσον αφορά στην πιο σύγχρονη εκδοχή της, ξεκινάει με το ευρωκομμουνιστικό ρεύμα, το οποίο με τη σειρά του αποτελούσε μια ρεφορμιστική ανάγνωση που επιδέχεται το έργο του Γκράμσι.
Στην πραγματικότητα, στο όνομα πραγματικών γεγονότων, όπως οι ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας, ή και της Δυτικής Ευρώπης συνολικά, σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούσαν στην επαναστατική Ρωσία, μιας κριτικής απέναντι στα τεκταινόμενα στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, ενός πραγματικού ρεύματος ενσωμάτωσης που διαπερνούσε και την εργατική τάξη, αυτά τα ΚΚ, αντί να οδηγηθούν στην αναζήτηση μιας κατάλληλης για τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες τακτικής επαναστατικής ανατροπής του καπιταλισμού και επικράτησης του σοσιαλισμού-κομμουνισμού, οδηγήθηκαν στην εγκατάλειψη αυτού του στρατηγικού στόχου, που θεμελίωνε και την ίδια την ύπαρξή τους ως ΚΚ.
Ετσι εγκαταλείφθηκε τόσο η σοσιαλιστική-κομμουνιστική προοπτική, όσο και το μέσο επίτευξής της, η επανάσταση, για να αντικατασταθούν από τη συμμετοχή στην αστική διαχείριση ή την επιδίωξη αυτής της συμμετοχής, και τη μεταρρυθμιστική πολιτική.

Με άλλα λόγια, αυτή η Αριστερά, αντί να θέτει στον εαυτό της, στην εργατική τάξη και στην κοινωνία το δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα και να απαντάει σε αυτό το δίλημμα σοσιαλισμός, προωθώντας έτσι την ενεργοποίηση της εν δυνάμει επαναστατικής συνείδησης της εργατικής τάξης, έθετε ουσιαστικά το δίλημμα της καλύτερης ή χειρότερης διαχείρισης του αστικού συστήματος.

Η αναπόφευκτη συνέπεια σε βάθος χρόνου ήταν να ενισχυθεί η τάση ενσωμάτωσης
, να ενισχυθεί η ιδεολογική ηγεμόνευση της αστικής τάξης και εν τέλει η κυριαρχία της.
Στην πιο σύγχρονη εκδοχή της, η λογική που επικράτησε στα ΚΚ αυτών των χωρών, από όταν στην Ισπανία στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος ήταν ο Σαντιάγκο Καρίγιο, με την «εθνική συμφιλίωση» και την αποδοχή ακόμη και της «συνταγματικής μοναρχίας» υπό τον υποδειχθέντα από τον Φράνκο, Χουάν Κάρλος, στην Ιταλία ο Ενρίκο Μπερλίνγκουερ με τον «ιστορικό συμβιβασμό» με τη Χριστιανοδημοκρατία, και στη Γαλλία ο Ζορζ Μαρσέ, με το «κοινό πρόγραμμα» με τον Μιτεράν, ήταν η λογική της αποδοχής της ρεφορμιστικής αρχής της «σύνθεσης με την κυρίαρχη τάξη», αντί της ανατροπής της, και αυτό σε συνδυασμό με την αποδοχή ότι μέσα από το συγκεκριμένο σχηματισμό της ΕΟΚικής τότε μορφής ολοκλήρωσης, ήταν δυνατόν να κυριαρχήσουν οι λαοί αντί των μονοπωλίων.
Και αυτή η λογική στη Γαλλία και στην Ιταλία εκφράστηκε και σε κυβερνητικό επίπεδο.

Και, ναι μεν, όσο ο ρεφορμισμός, λόγω της ίδιας της καπιταλιστικής ανάπτυξης, είχε περιθώρια ελιγμών και παραχωρήσεων, ήταν δυνατόν ευρύτερες λαϊκές μάζες να προτιμούν τη σοσιαλδημοκρατία και την «κομμουνιστική» ουρά της, όταν όμως το νεοφιλελεύθερο ρεύμα, που δεν είναι παρά η κεφαλαιοκρατική αντίδραση στη δομική κρίση του σύγχρονου καπιταλισμού, κυριάρχησε, τότε η κρίση ταυτότητας του ρεφορμισμού έπληξε περισσότερο απ' όλους και τα ήδη ρεφορμιστικά ΚΚ.
Και το πλήγμα αυτό ήταν ακόμη πιο ισχυρό στο βαθμό
που αυτά τα ΚΚ πρόβαλλαν στα λόγια μεν την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, στην πράξη δε από κυβερνητικές θέσεις εφάρμοζαν αυτήν την πολιτική μόνο και μόνο για να διατηρούν έτσι τους υπουργικούς, κυβερνητικούς, βουλευτικούς, διοικητικούς τους θώκους.
Στην πραγματικότητα, παρά τη φαινομενικά αντίθετη εικόνα, η κατάσταση στις χώρες στις οποίες κυριάρχησε ο ευρωκομμουνισμός κατέληξε να είναι κάτι ανάλογο με αυτό που περιέγραφε ο Ενγκελς σ' ένα γράμμα του στον Κάουτσκι, αναφερόμενος στην Αγγλία του 1882, οπότε «δεν υπήρχε εργατικό κόμμα παρά μόνο συντηρητικό και φιλελεύθερο-ριζοσπαστικό κόμμα...».

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ήταν αναμενόμενο οι λαϊκές μάζες, οι οποίες από τη μια υφίσταντο στο πετσί τους τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και από την άλλη είχαν επί χρόνια και με ευθύνη και αυτών των ΚΚ διαπαιδαγωγηθεί στη λογική του καπιταλιστικού μονόδρομου, να αποστραφούν πριν απ' όλες τις δυνάμεις εκείνες, οι οποίες κατ' εξοχήν τις είχαν απογοητεύσει σαν εναλλακτική διαχειριστική λύση, και να στραφούν προς εκείνες τις δυνάμεις που εμφανίζονταν σαν οι πιο αποτελεσματικοί διαχειριστές του ίδιου τους του συστήματος.
Οταν τα ίδια τα ΚΚ μετατρέπονταν σε μια από τις συνιστώσες του αστικού πολιτικού σκηνικού, θέλοντας να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι έτσι οι λαϊκές μάζες βρίσκονται «στο κέντρο των εξελίξεων» ή ότι «παίζουν στην κεντρική πολιτική σκηνή», και στην πραγματικότητα τα μόνα συμφέροντα που εξυπηρετούσαν ήταν τα ιδιοτελή συμφέροντα της κομματικής γραφειοκρατίας, ήταν αναμενόμενο σε βάθος χρόνου να εξαφανιστούν.
Υπ' αυτήν την έννοια η συντριβή της «κομμουνιστικής» Αριστεράς σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία αποτελεί την αναγγελία ενός προαναγγελθέντος θανάτου.


Προσοχή όμως. Δεν πρόκειται για το θάνατο του κομμουνισμού και των κομμουνιστικών κομμάτων, αλλά για εκείνο στον οποίο οδηγεί η εγκατάλειψη του κομμουνιστικού οράματος και του κομμουνιστικού χαρακτήρα των εργατικών κομμάτων. Η χρεοκοπία της ευρωκομμουνιστικής Αριστεράς συνιστά τη νομοτελειακή εξέλιξη της απάρνησης του κομμουνιστικού της χαρακτήρα και της ενσωμάτωσης της ηγεσίας της στην κυρίαρχη αστική τάξη πραγμάτων.

Στην Ελλάδα από αυτήν τη σκοπιά
η «παρτίδα» σώθηκε αρχικά εδώ και σαράντα χρόνια στη 12η ευρεία Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ του 1968, οπότε και ηττήθηκαν οι δυνάμεις του αναθεωρητισμού, και στη συνέχεια το 1991, οπότε και μετά την παρεκτροπή του 1989 διασώθηκε και πάλι η αυτοτελής ύπαρξη του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Αν στις παραπάνω περιπτώσεις είχαν επικρατήσει οι δυνάμεις του αναθεωρητισμού και δεν υπήρχε στη συνέχεια κάποια σθεναρή αντίδραση εκ μέρους των μελών και στελεχών του ΚΚΕ, είναι βέβαιο ότι το κομμουνιστικό κίνημα, αλλά και το ευρύτερο αριστερό κίνημα στη χώρα μας θα ήταν στη θέση που βρίσκονται σήμερα τα αντίστοιχα κινήματα στις χώρες που τη δεκαετία του '60 επικράτησε ο ευρωκομμουνισμός, δηλαδή στην ώρα μηδέν, όπου όλα πρέπει να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή.
Ομως, ούτε εδώ ο πόλεμος κατά του δεξιού οπορτουνισμού έχει κριθεί οριστικά, και τούτο διότι είναι βέβαιο ότι τόσο η ντόπια κυρίαρχη τάξη όσο και η διεθνής αντίδραση θα επιχειρήσουν να τον νεκραναστήσουν στην προσπάθειά τους να καλύψουν το κενό του κυματοθραύστη των λαϊκών αντιδράσεων, που δημιούργησε η νεοφιλελεύθερη μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ.Και η δύναμη, η οποία έχει όλα τα φόντα να ανταποκριθεί σε έναν τέτοιο ρόλο, είναι ο Συνασπισμός-ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή η εκτίμηση δεν απορρέει από μια δίκη προθέσεων αυτών των πολιτικών δυνάμεων ούτε καν από τη μέχρι πρόσφατα αναφανδόν ταξικά και αντιιμπεριαλιστικά ασυνεπή στάση του Συνασπισμού, κύριας συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία άλλωστε συνεχίζουν να τηρούν δημόσια επίλεκτα στελέχη του, αλλά κυρίως από το ότι και μετά την «αριστερή» στροφή του, αυτός αποτελείται από δυνάμεις των οποίων η προοδευτικότητα εξαντλείται, όπως λένε, στην καλύτερη περίπτωση στην υπέρβαση του καπιταλισμού, δίχως όμως να διευκρινίζεται το θεμελιακό έστω περιεχόμενο της μετακαπιταλιστικής εξουσίας (εργατική εξουσία, κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, σχεδιοποιημένη οικονομία, νέου τύπου δημοκρατία) παρά σαν συνολική αντιπαράθεση με τον υπαρκτό σοσιαλισμό, σε μια χειρότερη εκδοχή στην ουτοπική(δίχως την ανατροπή του καπιταλισμού) ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού, και στη χειρότερη των περιπτώσεων στην επαναφορά του χαμένου παραδείσου του κράτους πρόνοιας ή ενός «καθαρού» Κέινς.
Ταυτόχρονα, δε διευκρινίζεται το κομβικό ζήτημα, κατά πόσο αυτή η μετάβαση στο έστω ασαφές «κάτι άλλο», θα αποτελεί ρήξη με την ντόπια και παγκόσμια (πιο ειδικά ευρωπαϊκή) εξουσία της αστικής τάξης, ή προοδευτική μετεξέλιξη αυτής της εξουσίας.

Ετσι, λοιπόν, ο κίνδυνος της διαμόρφωσης μιας νέας κεντροαριστεράς, η οποία θα περιλαμβάνει στους κόλπους της και μια «κομμουνιστική» συνιστώσα του τύπου εκείνων που η ευρωπαϊκή Αριστερά γέννησε τη δεκαετία του '60, είναι και πάλι προ των πυλών.Αυτός ο κίνδυνος είναι βέβαιο ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αποκάλυψη των ασυνεπειών, των εσωτερικών αντιθέσεων, των αντιθέσεων διακηρύξεων και πράξης, των συμβιβασμών των ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, της ανάδειξης της έλλειψης ενός σαφούς στρατηγικού τους στόχου, και τη συνεπαγόμενη ασαφή τακτική τους.
Ομως, αυτού του τύπου η αρνητική-κριτική αντιμετώπιση δεν είναι επαρκής.Αυτή θα πρέπει να συνδυάζεται με την προβολή περισσότερο από ποτέ της αναγκαιότητας της ρήξης και όχι της μετεξέλιξης του κυρίαρχου συστήματος, με την προβολή της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής προοπτικής σαν της μοναδικής εφικτής λύσης απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, δίχως βεβαίως αυτό να σημαίνει την άκριτη υποστήριξη του υπαρκτού σοσιαλισμού. Στο τέλος της γραφής δεν υπάρχει κανένας λόγος η σύγχρονη κομμουνιστική Αριστερά να χρεώνεται τις όποιες παρεκτροπές του υπαρκτού σοσιαλισμού.
Επίσης, για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου απαιτείται ο συνδυασμός της σταθερότητας στις κομμουνιστικές αρχές με τη μαρξική ανανέωση του ιδεολογικού οπλοστασίου, έτσι ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών και να μην αφήνει το χώρο της θεωρητικής, ιδεολογικής αναζήτησης στα χέρια όσων, όπως οι ευρωκομμουνιστές, τον χρησιμοποίησαν για να αναθεωρήσουν το μαρξισμό και να τον γυρίσουν με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω.
Ταυτόχρονα και κυρίως θα πρέπει να προωθείται στην πράξη πιο θαρραλέα από ποτέ η οικοδόμηση του κοινωνικού και πολιτικού Μετώπου των αντικαπιταλιστικών-αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων, και να επιδιώκεται όχι μόνο η καθαρότητα των υπαρχουσών συνεπών δυνάμεων, αλλά και η κατάκτηση από αυτές της ηγεμονίας τόσο στο χώρο της Αριστεράς, όσο και στο χώρο των ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων, οι οποίες απεγκλωβίζονται από το μαντρί του δικομματισμού.-
-----------
(*) Ο Γιώργος Ρούσης είναι Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
( Το Άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ τού Σαββάτου, 24.05.2008)

Κυριακή 25 Μαΐου 2008

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΟ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ: Μία Έκκληση καί Ένδεκα ρητορικά ερωτήματα!

Αγαπητέ συμπολίτη!
* Η ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΟΥ!
* ΤΟ ΚΑΡΔΑΜΑΙΪΚΟ ΠΟΤΑΜΙ ΣΕ ΘΕΛΕΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ!
* ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ!
* ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ: ΑΥΤΟΙ ΣΕ ΘΕΛΟΥΝ ΑΜΕΤΟΧΟ!
* ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ!
* ΠΕΣ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ-ΒΟΘΡΟ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ!

Συμπολίτη τού Καρδαμά, τής Αμαλιάδος, τής Κορυφής, τών Δουνεΐκων και τής ευρύτερης περιοχής!
Ξέρεις, ότι αυτοί, που σχεδιάζουν εν κρυπτώ και εσπευσμένα το Περιβαλλοντικό έγκλημα στην Τριανταφυλλιά, αρνούνται να απαντήσουν σε απλά ερωτήματα, και αποφεύγουν τον διάλογο!
Έχουν τους λόγους τους αυτοί οι «περισπούδαστοι δημοκράτες», που αρνούνται τον διάλογο! Θέλουν να κρύψουν πολλά!
Εσύ, όμως, μπορείς να καταλάβεις τα παρακάτω απλά ερωτήματα, και να δώσεις τις δικές σου απαντήσεις:
-Γιατί ο Δήμαρχος Αμαλιάδος αθέτησε την προηγούμενη θέση του «Όχι στην Τριανταφυλλιά»;
-Γιατί οι άλλοι 21 Δήμαρχοι τής Ηλείας αρνούνται να διαχειρισθούν τα δικά τους σκουπίδια, καί θέλουν διακαώς να τα φέρνουν «μέσ’ στο ψυχικό μας»;
- Υπάρχει «αβλαβής» λειτουργία σκουπιδότοπου, όπως ισχυρίζεται η νομενκλατούρα τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης τής Ηλείας;
- Άν υπάρχει «αβλαβής» λειτουργία σκουπιδότοπου, τότε
* Γιατί ο Δήμαρχος Πηνείας αρνείται να γίνει αυτός στον «Κορωνόβραχο»;
* Γιατί ο Δήμαρχος Πύργου αρνείται να γίνει αυτός στην «Αγκινάρα»;
* Γιατί οι Δήμαρχοι Βαρθολομιού καί Γαστούνης αρνούνται να γίνει ο σκουπιδότοπος τής Ηλείας στον «Στρεμενό»;
* Γιατί οι υπόλοιποι Δήμαρχοι τής Ηλείας σιωπούν και αρνούνται να διαχειρισθούν τα δικά τους σκουπίδια στον τόπο τους;
- Γιατί ο Δήμαρχος Αμαλιάδος «μπαίνει μπροστάρης» καί «απαιτεί»(!) από τους άλλους Δημάρχους να φέρουν στην «Τριανταφυλλιά» τα σκουπίδια τους, που θα είναι εξαπλάσιου όγκου από αυτόν, που δέχεται σήμερα η περιοχή «Κονιδαίϊκων»;
- Γιατί ο Δήμαρχος Αμαλιάδος επιλέγει, μετά την μεταστροφήν του, να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο μία περιοχή, που είναι ήδη επιβαρυμένη εδώ και 33 χρόνια με τον σκουπιδότοπο στα «Κονιδαίϊκα»;
- Μία άρνηση τού Δημάρχου Αμαλιάδος να δεχθεί τα σκουπίδια τών άλλων Δήμων θα ήτανε φυσιολογική! Και κανείς δεν τον κατηγορούσε! Γιατί, λοιπόν, ο Δήμαρχος Αμαλιάδος επιμένει να «πάρει» τα σκουπίδια τών άλλων Δήμων;
- Γιατί, τελικώς, οι Δήμαρχοι τής Ηλείας, και κυρίως ο Δήμαρχος Αμαλιάδος, αρνούνται την επιστημονικώς τεκμηριωμένη πρόταση τού Καθηγητή Αλέξ. Οικονομόμουλου (Πανεπ. Κρήτης), για δημιουργία ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ( ΟΕΔΑ) κατά περιφέρειες, και επομένως την δημιουργία ΟΕΔΑ στην Αχαΐα, για την κάλυψη όλης τής περιφέρειας, ή τουλάχιστον τών Νομών Αχαΐας-Ηλείας ;


Αγαπητέ καλοπροαίρετε Συμπολίτη,Η «Τριανταφυλλιά» καί το Καρδαμαίϊκο ποτάμι, που απειλούνται με ολοσχερή καταστροφή, περιμένουν καί την δική σου βοήθεια! Μήν ολιγωρήσεις! Καί, κυρίως, μην πέσεις θύμα τής ασύστολης προπαγάνδας τών «επιτήδειων»! Οι καλοπροαίρετοι είναι οι πολλοί! Άς παλέψουμε να γίνουμε περισσότεροι! Για την υγεία μας καί για την υγεία τών παιδιών μας! Να αποτραπεί το σχεδιαζόμενο Περιβαλλοντικό έγκλημα τού αιώνα στην περιοχή μας !-
Μορφωτικός Σύλλογος Καρδαμά «Κωστής Παλαμάς». Καρδαμάς, Μάϊος 2008

Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

Μνήμη Χαρίλαου Φλωράκη: 20 Ιουλίου 1914- 22 Μαΐου 2005

Οι ζευγάδες φεύγουν, μωρέ! Η σπορά μένει!...
«Πρόεδρε, μια - μια και ένας - ένας, η γενιά σου φεύγει. Εφυγε ήδη. Μετρημένοι είστε όσοι μένετε. Κι όμως, μετά από κάθε ξόδι, κοιτάς ίσα μπροστά και εκφράζεις την πίστη σου ότι ο σοσιαλισμός βρίσκεται στο δρόμο, ότι έρχεται!
Από πού αντλείς την αισιοδοξία σου για την επιτυχία του αγώνα, αφού οι αγωνιστές - οι πολλοί αγωνιστές - βρίσκονται, πια, στο χώμα;».

-- * «Οι ζευγάδες φεύγουν, μωρέ! Η σπορά μένει. Και φουντώνει. Και μεγαλώνει. Και καρπίζει. Και ρίχνει νέους σπόρους στη γη. Και οι κύκλοι επαναλαμβάνονται.
Ετσι νόμιζε και η γενιά του 1912-1913 ότι είναι η τελευταία ηρωική γενιά. Και τι θα γίνει ο τόπος μόλις φύγει.
Μα ήρθε η γενιά του '40, η νέα σπορά, και ανέβασε πιο ψηλά τη σημαία του αγώνα.
Ετσι λέει κάθε γενιά - ταυτίζοντας τον εαυτό της με την ιστορία.
Και λησμονά τη σπορά.
Που έρχεται πολύ βαθιά από το παρελθόν και πηγαίνει πολύ βαθιά στο μέλλον.
Βλέπεις, μωρέ, αυτά τα νιάτα γύρω σου, που νομίζεις πως είναι ξεστρατισμένα και συμβιβασμένα;
Κούνια που σε κούναγε. Μόλις υπάρξει μια σπίθα, αυτά τα νιάτα θα γίνουν πυρκαγιά, θα γίνουν ηφαίστειο.
Και θα αποδειχθούν καλύτερα από τη γενιά των πατεράδων τους και των παππούδων τους. Και θα σηκώσουν τη σημαία του αγώνα μέχρι τον ήλιο.
Είναι η σπορά, σου λέω...».* («ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ - Ο Λαϊκός Ηγέτης», τόμος Β΄, του Χρήστου Θεοχαράτου).
( Από την Εφημερίδα:"Ριζοσπάστης", 22.05.2008)

Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

" Έφυγε" ο Αμαλιαδίτης Λογοτέχνης, Μήτσος Αλεξανδρόπουλος!

«Έφυγε» από την ζωή ο Αμαλιαδίτης Mήτσος Aλεξανδρόπουλος, ένας από τους κορυφαίους πεζογράφους τής πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, σε ηλικία 84 ετών.
H γενιά της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος, τα ελληνικά και ρωσικά γράμματα έγιναν φτωχότερα από την Δευτέρα, 19 Μαΐου 2008.
Ο Μ. Αλεξανδρόπουλος, άφησε την τελευταία του πνοή, τα ξημερώματα τής Δευτέρας, 19 Μαΐου 2008, στο νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν", ύστερα από μάχη με την επάρατη νόσο.
Υπήρξε ο τελευταίος κορυφαίος και πολυγραφότατος πεζογράφος τής πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, μελετητής και μεταφραστής τής Ρωσικής Λογοτεχνίας.
Ο τελευταίος από τους κορυφαίους κομμουνιστές και αγωνιστές-δημιουργούς,

Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Για την "Τριανταφυλλιά": "Φοβού τους Δαναούς, καί Δώρα Φέροντας"!

«Φοβού τούς Δαναούς καί Δώρα Φέροντας»!
τού Κυριάκου Γούναρη
( Άρθρο στην Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

"Αξιότιμε κ. Διευθυντά
Στον τοπικό τύπο δημοσιεύθηκε, ότι το Δημοτι­κό Συμβούλιo Αμαλιάδας, στη συνεδρίαση της 5ης Μαΐου 2008 στις 3 το μεσημέρι, καλείται να απο­φασίσει πάλι για την ανάθεση "Εκπόνησης με­λέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και προμε­λέτης εγκατάστασης Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Aποβλήτων - Μονάδας παραγωγής Ενέργειας και Χ. Υ. Τ. Υ. Νομού Hλείας, καθώς και τον τρόπο εκπόνησης", απόφαση την οποία και έλαβε.
Επίσης, απ' ότι γνωρίζω από δημοσιεύσεις στον το­πικό τύπο, το Δημοτικό Συμ­βούλιο Αμαλιάδας, στην συνεδρίαση της 1ης Απριλίου 2008, έχει λάβει σχετική από­φαση για το πιό πάνω θέμα, που όμως χρειάζεται αλλα­γή ή τροποποίηση.
Με την απόφαση επίσης αυτή τής 1ης Απριλίου 2008 πρότεινε προς τον Φορέα Διαχείρη­σης Στερεών Αποβλήτων(Δ.Σ.Α.) Νομού Ηλείας, ως χώρο κα­τασκευής τού εργοστασίου τον «μοναδικό κατάλληλο χώρο» μετά από έρευνα δέκα τεσσάρων χρόνων σε όλο τον Νομό Ηλείας (!!!) για την διαχείρηση των απορριμμά­των, με την κατασκευή κά­ποιου τύπου εργοστασίου και Χ. Υ. Τ. Υ. για όλο τον Νομό, την περιοχή Τριαντα­φuλλιά, στα όρια των Δήμων Αμαλιάδας και Ιάρδανου, το πάλαι ποτέ «Μπαλκόνι τής Αμαλιάδας», πρόταση την οποία έκα­νε αποδεκτή ο φορέας Δ.­Σ.Α Νομού Ηλείας.
Επίσης στον τοπικό τύπο δημοσιεύθηκε, ότι μετά την συνεδρίαση τής 30ης Απρι­λίου 2008 τής Εκτελεστικής Επιτροπής του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμά­των Νομού Ηλείας, ο Πρόε­δρος της εκτελεστικής επι­τροπής του φορέα διαχείρι­σης απορριμμάτων και καθ' ύλην αρμόδιος στην διαχεί­ριση αυτών, Δήμαρχος Βαρθολομιού κ. Χρήστος Βρυώ­νης, δήλωσε:
«Επειδή ωστόσο θέλαμε κάποιες διευκρινήσεις από τον αρμόδιο μελετητή, που έχει αναλάβει την μελέ­τη για το χώρο όσο και για το εργοστάσιο, δεν λάβαμε σχετική απόφα­ση... σε επόμενη συνε­δρίαση θα λάβουμε πιθα­νότατα αποφάσεις, που αφορύν την συνολική δια­χείριση των απορριμμά­των ΑΛΛΑ και στις με­θόδους που θα εφαρμό­σει το εργοστάσιο ενερ­γειακής αξιοποίησης στε­ρεών αποβλήτων."!

Μετά από όλα αυτά σαν πολίτης αυτής της πόλης διερωτώμαι:
1. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μου, με τόση ελα­φρότητα παίρνει απόφαση
για ένα τόσο σοβαρό έργο, που υποθηκεύει την προο­πτική σε κάθε είδους ανά­πτυξη μιας μεγάλης περιο­χής, με τις όποιες συνέπειες από την λειτουργία του για μερικές δεκάδες χρόνια (για μένα εσαεί), ώστε να χρειαστεί μέσα σε τόσο λίγο χρόνο να την διορθώσει ή τροποποιήσει;

2. Η μελέτη τών περιβαλ­λοντικών επιπτώσεων από την λειτουργία τού εργοστα­σίου ενεργειακής Αξιοποίη­σης των Στερεών Αποβλήτων (Σ.Α.) Νομού Ηλείας και της δημιουργίας Χ.Υ.Τ.Υ., που θα αναθέσει το Δημοτι­κό Συμβούλιο Αμαλιάδας σε μελετητή γίνεται για ποιό λόγο, αφού ο Πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής διαχείρισης στερεών αποβλήτων Νομού Ηλείας κ. Βρυώνης, καθ' ύλην και όλως αρμόδιος, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ακό­μα τις μεθόδους που θα εφαρμόσει το εργοστάσιο ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων(!);
3. Από πού αντλεί το δι­καίωμα η Δημοτική Αρχή Αμαλιάδας, χωρίς να έχουν καταλήξει οριστικά όλοι οι εμπλεκόμενοι, γιά το τί τύπο ερ­γοστασίου ενεργειακής αξιο­ποίησης απορριμμάτων θα κατασκευάσουν, να αναλαμ­βάνει την πρωτοβουλία και να προτείνει σάν χώρο κατασκευής τού έργου την οικολογικά ευαί­σθητη περιοχή τής Τριανταφυλλιάς, χωρίς να ενημερώσει κατ' αρχήν για τις ενέργειές της αυτές, έστω, τους άμεσα θιγόμε­νους πολίτες αυτής της πό­λης;
4. Γιατί τόση βιασύνη τής δημοτικής αρχής για ένα σο­βαρό έργο; Είναι τόσο μεγά­λης σημασίας αναπτυξιακό έργο για το Δήμο η κατασκευή τού εργοστασίου διαχείρισης των απορριμμάτων ολοκλή­ρου του Νομού Ηλείας και φο­βάται μην χάσει την ευκαιρία;

5. Ποιά σκοπιμότητα εξυπη­ρετεί η Δημοτική Αρχή τής πόλης με τις ενέργειές της αυτές, δημιουργώντας συνθήκες κλίματος αντιπαράθεσης και ανασφάλειας, το οποίο δεν συμβάλλει στην δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των πο­λιτών και της Δημοτικής Αρ­χής, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυ­ξη της περιοχής;

6. Τέλος, στις εκδρομές - ­ενημερώσεις για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμά­των στην Ευρώπη, που έκα­ναν οι Δημοτικοί Άρχοντες τής Ηλείας στις διάφορες χώρες, δεν κατέληξαν τελι­κά από τα στοιχεία που συ­νέλλεξαν, ποιά μέθοδος δια­χείρησης των απορριμμάτων είναι πιό ανώδυνη για τους ανθρώπους και πιο φιλική για το περιβάλλον ή μήπως δεν έμαθαν τι γίνεται εκεί, γιατί τούς ήταν αδιάφορο;

Επίσης, τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα ένα χρόνο μετά από τις επι­σκέψεις τους αυτές για να ενημερώσουν τους πολίτες, που πρέπει απαραιτήτως να συμμετέχουν ενεργά. για να έχει επιτυχία το εγχείρημά τους;

Μετά από τα πιο πάνω, πρέ­πει να γνωρίζετε, κύριοι τής Δημοτικής Αρχής, ότι ο τόπος μας, για να πάει μπροστά, έχει ανάγκη από πολίτες, που, όταν εκλεγούν στα δημόσια αξιώματα, πρέπει να έχουν ξεκάθαρο και δεσμευτικό πο­λιτικό λόγο και συγκεκριμέ­νες σταθερές θέσεις για την ανάπτυξη του τόπου, για να υπάρχει στόχος.
Κάθε τους ενέργεια δε και πρόταση να διαφυλάττει ως "κόρη οφθαλμού" τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής, πόσο μάλλον μιας οικολογικά ευαίσθη­της και πανέμορ­φης περιοχής, όπως η Τριανταφυλλιά και τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Αμαλιάδας: Αμαλιάδα, Καρ­δαμάς και Δουναίικα, όπως κάνουν άλλωστε και οι άλλοι Δημοτικοί Άρχοντες στο Νομό.

Πρέπει επίσης να γνωρίζε­τε ότι, τέτοιας μορφής από­φαση από το Δημοτικό Συμ­βούλιο παίρνεται μετά από σοβαρή και εμπεριστατωμέ­νη μελέτη, με πάρα πολλή προσοχή και σοβαρότητα και όχι με συνοπτικές διαδικα­σίες, που καταλήγουν στο αποτέλεσμα, να θέλει διόρθω­ση ή τροποποίηση μέσα σε τόσο λίγο χρόνο μια τόσο σο­βαρή απόφαση για το μέλλον τής περιοχής! Διότι, με την απόφασή σας αυτή, δεσμεύε­τε οριστικά και αμετάκλητα προς μία συγκεκριμένη κα­τεύθυνση μια περιοχή με πολ­λαπλές προοπτικές ανάπτυ­ξης.

Δεν πρέπει επίσης να ξε­χνάτε, κύριοι της Δημοτικής Αρχής, ότι ο οργανωμένος χώρος διαχείρισης απορριμ­μάτων δεν είναι έργο πολι­τισμού, όπως επιχειρείτε να μας πείσετε, αλλά έργο υπο­βάθμισης τής περιοχής, για­τί, με όποιο τρόπο και αν γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων, αυτό σημαίνει ρύπανση μιας ευρύτερης περιοχής, σε λιγότερο βαθμό με τη σωστή δια­χείριση και λειτουργία, ενώ, σε περίπτωση αστοχίας τού έργου ή μη σωστής διαχείρισης και λειτουρ­γίας του, σημαίνει ανυπολόγιστη ή ολοκληρωτική καταστρο­φή!
Και μη νομίσετε, ότι έως ότου λειτουργήσει αυτό το ανάθεμα που προτείνετε, γιατί, λόγω τής αβασάνιστης κρίσης, της υπεροψίας και της εμμονής, που κατέχει την πλειοψηφούσα παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μου, ανάθεμα σε τελευταία ανάλυση θα εί­ναι, δε θα είναι στην εξου­σία η παρούσα Δημοτική Αρχή με την σημερινή της σύνθεση, άρα ευθύνες δε θα υπάρχουν!
Να είστε βέβαιοι, ότι ευθύνες θα υπάρχουν και θα εί­στε πάντοτε πολιτικά και ηθικά καταδικασμένοι στην συνείδηση των πολιτών του­λάχιστον των τριών Δημο­τικών Διαμερισμάτων.

Επίσης, κύριοι της Δημοτι­κής Αρχής, πρέπει να γνω­ρίζετε ότι, οι κάτοικοι αυ­τής της περιοχής με πολύ κόπο και ταλαιπωρία δη­μιούργησαν αλλά και δη­μιουργούν καλύτερες συν­θήκες ζωής, χωρίς την ου­σιαστική δική σας βοήθεια (έκθεση Μ. Δρετάκη Οικονο­μική Θέση Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος) με μόνο οδηγό την αγάπη τους για τον τόπο, και θέ­λουν στην περιοχή αυτή να ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους, χωρίς τα επιπρόσθετα προβλήματα, που θα υπάρξουν από την πρωτο­βουλία σας αυτή.

Εάν δεν εκπροσωπείτε πλέον αυτές τις θέσεις τών κατοίκων τής περιοχής, όπως φαίνεται από την πρωτοβουλία σας αυτή, ή δεν θεωρείτε την περιοχή οικεία ή εσείς έχετε αποκτήσει πλέον τη δυνατότητα να εγκαταλείψε­τε την περιοχή σε περίπτω­ση μη σωστής λειτουργίας τού εγχειρήματός σας, «πρωτοποριακού» βέβαια, όπως μας έχετε συνηθίσει και στις προηγούμενές σας ενέργειες, εμείς, «η ομάδα από τα παλιά», όπως μάς αποκαλεί ο κύριος Δήμαρ­χος, θα αγωνιστούμε με όση δύναμη έχουμε να μη γίνει αυτό το ανάθεμα, που θα μας στερήσει την χαρά να ζούμε στον τόπο μας!

Πάντως, έχετε υπόψη σας, ότι «Δούρειος Ίππος» για άλλη μια φορά, για οποιονδήποτε και για οιανδήποτε λόγο και σκοπιμότητα, δεν πρόκειται να γίνουν πάλι οι πολίτες αυτής της πόλης και της ευρύτερης περιοχής!
Και αυτό πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό από όλους σας, και σας υπόσχομαι ότι θα το πετύχουμε αυτό εμείς ''οι παλιοί", με την ενημέρω­ση και την αγάπη για τούτο τον τόπο, και γι' αυτό να εί­στε σίγουροι.

Τέλος, «Αιδώς Αργείοι», με το να εξαγγέλλετε εκατό θέσεις εργασίας για τους κατοίκους τής περιοχής στην διαχείριση των απορ­ριμμάτων! Τέτοια προοπτι­κή ανάπτυξης προωθείτε για την περιοχή, ώστε να μείνουν οι κάτοικοι στο τόπο τους;
Συγχαρητήρια σε όλους σας!-

Ευχαριστώ γιά την φιλοξενία"
Φιλικά, Κυριάκος Γούναρης
( Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην Ημερήσια Εφημερίδα τής Ηλείας, "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ", το Σάββατο, 17 Μαΐου 2008)

Κυριακή 18 Μαΐου 2008

Σώστε την Τριανταφυλλιά καί το Καρδαμαίϊκο Ποτάμι!


ΣΩΣΕ ΤΗΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ!

ΣΩΣΕ ΤΟ ΚΑΡΔΑΜΑΙΪΚΟ ΠΟΤΑΜΙ!

ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ-ΒΟΘΡΟΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΜΕΣ' ΣΤΟ ΨΥΧΙΚΟ ΜΑΣ!

ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΑΜΕΤΟΧΟΣ!

ΑΜΑΛΙΑΔΑ, ΚΑΡΔΑΜΑΣ, ΚΟΡΥΦΗ, ΔΟΥΝΕΪΚΑ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ!

Συμπολίτες τού Καρδαμά, τής Αμαλιάδος, τής Κορυφής, τών Δουνεΐκων καί τής ευρύτερης περιοχής:

* Αγωνισθείτε συντονισμένα, γιά να μήν γίνει η Τριανταφυλλιά καί το Καρδαμαίϊκο ποτάμι ΕΝΑΣ ΑΠΕΡΑΝΤΟΣ ΒΟΘΡΟΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ!

* Μήν επιτρέψετε την ολοσχερή καταστροφή τής περιοχής τής Κορυφής και τού Καρδαμαίϊκου ποταμού!

* Επί 33 ολόκληρα χρόνια η περιοχή μας υποφέρει το μαρτύριο τού σκουπιδότοπου τών «Κονιδεΐκων», δίπλα πάλι στο Καρδαμαίϊκο ποτάμι! Δεν αντέχει άλλο η περιοχή!

* Η νομενκλατούρα τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης τής Ηλείας, αντί να αποκαταστήσει περιβαλλοντικώς τον σκουπιδότοπο στα «Κονιδαίϊκα», όπως γίνεται σε όλην την Ελλάδα, επιχειρεί ( εν κρυπτώ !) να δημιουργήσει δίπλα σε αυτόν (Τριανταφυλλιά) νέον σκουπιδότοπο, για να υποδέχεται εξαπλάσιο όγκο σκουπιδιών!

* Σε κανένα μέρος τού κόσμου δεν γίνεται σκουπιδότοπος δίπλα σε ποτάμι, σε πολυκαλλιεργούμενη περιοχή και στον οικιστικόν ιστό!

* Το σχέδιο αυτό αποτελεί έγκλημα σε βάρος τής υγείας τών κατοίκων τής Αμαλιάδος, τού Καρδαμά, τής Κορυφής, τών Δουνεΐκων κλπ, καί σε βάρος τού Περιβάλλοντος!

* Αγωνισθείτε μαζί μας, γιά να αποτρέψουμε την ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ!

* Μήν πείθεσθε από την προπαγάνδα τών «επιτηδείων» καί τών ενεργούμενών τους, περί δήθεν «σύγχρονου καί αβλαβούς» σκουπιδότοπου!
Όλα αυτά όλα είναι παραμυθίες, και γι’ αυτό αποφεύγουν τον διάλογο! Θυμάστε, τα ίδια μάς έλεγαν καί το 1994-95!

* Είναι στο χέρι μας, με τον συντονισμένο αγώνα μας, να ακυρώσουμε τον επιχειρούμενο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟ τής περιοχής μας!

* Υπογράψτε το κείμενο διαμαρτυρίας τών Κοινωνικών Οργανώσεων Καρδαμά, προς τον Περιφερειάρχη!

* ΣΥΝΤΟΝΙΣΘΕΙΤΕ, ΔΥΝΑΜΩΣΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ !
--------------
Μορφωτικός Σύλλογος Καρδαμά «Κωστής Παλαμάς», Μάϊος 2008

Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Η αποκάλυψη τής σχεδιαζόμενης Περιβαλλοντικής Βαρβαρότητος στην "Τριανταφυλλιά" καί στο Καρδαμαίϊκο Ποτάμι !

Η αποκάλυψη τής σχεδιαζόμενης Περιβαλλοντικής βαρβαρότητος στην περιοχή τής "Τριανταφυλλιάς" καί τού Καρδαμαίϊκου Ποταμού!
Για τούς δύσπιστους, αλλά καλοπροαίρετους, αναγνώστες, ο χάρτης αυτός βρίσκεται αναρτημένος στην Ιστοσελίδα τής
Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος!

Αυτό είναι το επονείδιστο σχέδιο τού κ. Λυμπέρη:
ΧΥΤΑ ακριβώς επάνω στο Καρδαμαίϊκο ποτάμι!

Γιά να μετατρέψει, έτσι, την περιοχή τού Καρδαμαίϊκου ποταμού, από τις πηγές του μέχρι τις εκβολές του, σε έναν ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΒΟΘΡΟ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ !!

Πατήστε επάνω στον χάρτη, γιά να τον δείτε σε κανονικό μέγεθος, ώστε να "καμαρώστε" την αντιδημοκρατική αναισχυντία τους καί την επονείδιστη περιβαλλοντική βαρβαρότητά τους!
Εδώ, έχουμε τον σαφή ορισμό τού Περιβαλλοντικού Κανιβαλισμού!

Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Αντίθετος στο σχέδιο "σκουπιδότοπος στην Τριανταφυλλιά" καί ο ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΡΑΓΚΑΒΙΛΛΑΣ!

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΡΑΓΚΑΒΙΛΛΑΣ
«Η ΠΡΟΟΔΟΣ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αγαπητοί συμπολίτες,επί 35 ολόκληρα χρόνια, στην ωραιότερη πε­ριοχή του Νομού μας, όπου δικαίως έχει χαρακτηριστεί «τοπίον ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», υφίσταται Χωματερή- Σκουπιδότοπος!
Και λειτουργεί ανεξέλεγκτα σε τριτοκοσμι­κή πρωτόγονη κατάσταση, χωρίς καν επιστημονικοτεχνική τεκμηριωμένη μελέτη, επιφέροντας άμεσα σοβαρότατους κινδύνους στην υγεία μας, λόγω καρκινικών ρύ­πων, αλλά και την ανεπανόρθωτη καταστροφή του όλου οικοσυστήματος με βλάβη στο περιβάλλον, με ρύπανση τόσο της ατμόσφαιρας, αλλά και των υπόγειων νερών τής μείζονος περιοχής μας!.
«Και να μη μας διαφεύγει ότι η μεγάλη εθνική τραγωδία που υπέστη η χώρα μας, λόγω των πυρκαγιών ήτο και οι ανεξέλεγκτες χωματερές!».
Και, επίσης, να επισημάνουμε ότι ο Οργανισμός της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας αναφέρει ρη­τώς, ότι η τοξικότητα της χωματερής, δεν ευθύνεται μόνο για καρκινογένεση, αλλά επιφέρει και βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στην αναπαραγωγή και στην
φυσιολογική ανάπτυξη του Ανθρώπου!...
Και μάλιστα τα τελευταία χρόνια, η δια­χείριση των απορριμμάτων στην περιοχή μας έχει περιέλθει σε τραγικό αδιέξοδο, καθ' ότι διοχετεύονται σ' αυτήν ανεύθυνα και εγκληματικά και ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗ του βιολογικού!... μετατρέποντάς την σε μία απέραντη χαβούζα!!...

Αγαπητοί Συμπολίτες,έντιμοι άνθρωποι αυτής της ωραίας πόλης, ο Σύλλο­γός μας αγωνίζεται απεγνωσμένα αφιλοκερδώς και ανιδιοτελώς να μεταφερθεί επί ­τέλους ο από 35ετίας καρκινογόνος σκουπιδότοπος από την περιοχή μας και να χωροθετηθεί με σύγχρονες προδιαγραφές και μελέτες σε άλλη μη ΚΟΡΕΣΜΕΝΗ περιοχή.

Και εδώ είμαστε υποχρεωμένοι να διευκρινίσουμε ξεκάθαρα ότι η φημο­λογούμενη πρόταση «ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ» είναι εγκληματική, καταστροφική απορ­ριπτέα και μη ΑΠΟΔΕΚΤΗ!Γι' αυτό και κάνουμε έκκληση συμπαράστασης, να συνταχτούν μαζί μας οι πολίτες αυτής της πόλης, οι κοινωνικοί φορείς, παρά­γοντες της Αμαλιάδας, πολιτικές προσωπικότητες όλων των παρατάξεων, στελέχη της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι συλλόγων, ο επιστημο­νικός και πνευματικός κόσμος της πόλης μας.
Επίσης ο Σύλλογός μας προτίθεται να αποστείλει επιστολή έντονης Διαμαρτυρίας - Καταγγελία προς τους κ.κ. :
Πρόε­δρο Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς ΥΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού και Υγείας, αλλά και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (Τμήμα Υπηρεσίας Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος).

Και βεβαίως, τίθεται το ερώτημα αγαπητοί συμπολίτες και συντοπίτες :
Τί απολογισμό και τί Επιμερισμό ευθύνης θα αναλά­βουν οι βουλευτές του Νομού μας και οι άρχοντες της Τοπικής και Νομαρχιακής μας αυτοδιοίκησης για την ανακολουθία των προεκλογικών τους υποσχέσεων;
Και ιδιαίτερα η Τοπική μας Αυτοδιοίκηση, όπου, αφ' ενός έχει ξεχάσει(!... )την ρητή υπό­σχεση τριών προεκλογικών τετραετιών περί της οριστικής απομάκρυνσης κάθε σχέσης στο μέλλον με απορρίμματα στην περιοχή μας και αφ' ετέρου έχει αγνοήσει(!...) πα­ντελώς μικρόψυχα και μεροληπτικά κάθε έργο ανάπλασης και εξωραϊσμό στην ευ­ρύτερη περιοχή της Φραγκαβίλλας, ηλεκτροφωτισμό - πεζοδρόμηση κλπ. ως είχε δεσμευθεί καί υποσχεθεί !... ΝΤΡΟΠΗ !!!Αμαλιάδα, 7 Μαΐου 2008
Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΔΙΟΝ. , ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΟΥΓΙΑΝΟΣ ΔΗΜ. , ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΑΡΓΑΡΗ ΔΙΑΜ. ΓΕΝ. , ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ ΠΑΝ. , ΤΑΜΙΑΣ
ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜ. , ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡ. , ΤΟΜΕΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤ. , ΕΦΟΡΟΣ

Υ.Γ.:Και εδώ προειδοποιούμε ότι ο Σύλλογός μας μέσα στα νόμιμα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του θα αγωνιστεί με τις μικρές του δυνάμεις, ώστε να ματαιώσει αυτό το ΧΟΝΤΡΟ παιχνίδι που προσπαθούν να παίξουν στην ωραιότερη περιοχή της πατρίδας μας!
Θα αγωνισθούμε, ενημερώνοντας και αφυπνίζοντας τη συνείδηση όλων των συμπολιτών μας, καθ’ότι δεν είναι δυνατόν, την στιγμή που όλες οι περιοχές της Ελλάδας δεν δέχονται ούτε καν σκέψη για οποιαδήποτε παρέμβαση σχετικά με απορρίμματα στις περιοχές τους, εμείς να μένουμε αδρανείς, πόσο μάλλον που υφιστάμεθα επί 35 ολόκληρα χρόνια αυτή την κατάσταση, την οποίαν προσπαθούν κάποιοι να διαιωνίσουν ισοβίως για τα παιδιά μας, για τις μελλοντικές γενιές!...

Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Σχέδιο «Σκουπιδότοπος στην Τριανταφυλλιά»: Το Χρονικό μίας επαίσχυντης επιχείρησης!

Στις επαφές μας με τούς κατοίκους τής περιοχής, για το σχεδιαζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα με την επιχείρηση δημιουργίας σκουπιδότοπου στην "Τριανταφυλλιά", αρκετοί νέοι στην ηλικία συμπολίτες μας, δηλώνουν την άγνοιάν τους γιά το ιστορικό τού θέματος.
Καί αυτό είναι δικαιολογημένο, καθώς έχουν περάσει 14 ολόκληρα χρόνια, από τότε που ακυρώθηκε το σχέδιο τού Πύργου, να φέρει τα σκουπίδια του μέσ' στο ψυχικό μας!
Για να γνωρίσουν οι νέοι συμπολίτες μας, αλλά καί γιά να θυμηθούν οι παλαιότεροι, καθώς καί γιά την ενημέρωση κάθε καλοπροαίρετου Ηλείου, δημοσιεύουμε σήμερα ένα σύντομο χρονικό τής επαίσχυντης αυτής επιχείρησης, να δημιουργήσουν έναν ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΒΟΘΡΟ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ στην "Τριανταφυλλιά" καί στο Καρδαμαίϊκο ποτάμι!